Ποιο είναι καλό πέλλετ και πως να το ξεχωρίσετε

ΠΕΛΛΕΤ  ΑΠΟ 100% ΚΑΘΑΡΟ ΞΥΛΟ: Η μόνη εγγύηση οικονομία και απρόσκοπτης λειτουργίας

Αν και εσείς κουραστήκατε να σταματάει ο λέβητας κάθε λίγο και λιγάκι, η σόμπα να καπνίζει λες και καίει παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, τότε δοκιμάστε τα πέλλετς που σας προτείνουμε, σας εγγυόμαστε ότι όχι μόνο θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά δεν θα τα αλλάζετε με κανένα άλλο!

H αγορά έχει γεμίσει από "ειδικούς"  στα πέλλετ.  Γνωρίζοντας το πέλλετ θα αποφύγετε τις περιπέτειες από παγίδες που κάποιοι θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν κατα την αγορά σας, οι παγίδες αυτές είτε είναι εσκεμμένα τοποθετημένες  με σκοπό το όφελος, είτε απο άγνοια για εσάς θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα,  θα ταλαιπωρηθείτε και θα χάσετε χρήματα.

Τα πέλλετ χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλo
  • τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και
  • τα Agropellet που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολλείμματα.

Εκτός όμως από τις βασικές κατηγορίες στην αγορά υπάρχουν πέλλετ που κατασκευάζονται με διάφορες μίξεις, αυτά αποτελούν υποκατηγορίες αλλά λόγο του ότι οι επιλογές στην μίξη είναι πάρα πολλές δεν υπάρχουν Standarts.

Η κορυφαία ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των  woodPellets και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους.

Με σειρά καλύτερης ποιότητας  τα δέντρα είναι:

  • Οξιά
  • Βελανιδιά
  • Έλατο
  • Πεύκο
  • κλπ

Στην αγορά θα βρείτε πολλών ειδών πέλλετ και σχεδόν όλοι θα σας πουν ότι τα πέλλετ που πουλάνε είναι κατασκευασμένα από καθαρό ξύλο,  δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ελάχιστοι  είναι οι επαγγελματίες που όντως έχουν αυτή την ποιότητα,  οι περισσότεροι πουλάνε πέλλετ που είναι κατασκευασμένα απο μίξεις όπως, 40-50% διάφορα ξύλα & 60-50% αγροτικά υπολλείμματα ή ακόμη και άλλα απορρίμματα!

Τα πέλλετ ανάλογα με το χρώμα τους μπορούν να σας δείξουν περίπου την ποιότητα τους.


Πέλλετ χρώματος μπέζ κατασκευασμένο απο 100% καθαρό ξύλο οξιάς με φλοιό.

ζαχαρί πέλλετ, κυπαρίσσι με καλαμπόκι

καφέ πέλλετ, πεύκο με υπολείμματα
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, σε μία σόμπα ή έναν λέβητα πέλλετ που καταναλώνει καφέ πέλλετ, στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 12-20% περισσότερο πουρί. Αυτό το μειονέκτημα είναι ορατό ιδιαίτερα στις σόμπες πέλλετ γιατί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαυρίζει το μπροστινό τζάμι.

Στους λέβητες το πρόβλημα θα το δείτε στην λειτουργία και στον καθαρισμό τους. Με το λευκό πέλλετ ο λέβητας θα δουλεύει δίχως διακοπή και η στάχτη θα είναι καθαρή, αντιθέτως με το καφέ πέλλετ, ο λέβητας πολύ συχνά θα εμφανίζει βλάβες και όταν τον καθαρίζετε εκτός από την στάχτη θα βρίσκετε κομάτια σαν σκληρή κρούστα καραμέλας.

[warning]Αυτή η κρούστα είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τα σκουπίδια που έχουν κάποια πολύ κακής ποιότητας πέλλετ.[/warning]

Όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων πέλλετ δηλώνουν ότι, όταν τα πέλλετ είναι κακής ποιότητας, μειώνεται η διάρκεια ζωής του λέβητα , ο λέβητας έχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του βγάζοντας συχνά  βλάβες και το σημαντικότερο, δεν ισχύει καμία εγγύηση καλής λειτουργίας όταν υπάρξει βλάβη από την κακή ποιότητα των πέλλετς.


στα αριστερά τα αποτελέσματα από την καύση ενός λέβητα που καταναλώνει καφέ πέλλετ και στην δεξιά πλευρά τα αποτελέσματα της καύσης του ίδιου λέβητα που καταναλώνει πέλλετ από καθαρό ξύλο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την μέχρι στιγμής άγνοια των καταναλωτών προσπαθούν να πουλήσουν  ως λευκό πέλλετ οξιάς το ζαχαρί πέλλετ που κατασκευάζεται από κυπαρίσσι και αγροτικά υπολείμματα καλαμποκιού.

Δυστυχώς το καταφέρνουν, γιατί για να το ξεχωρίσει ο καταναλωτής θα πρέπει να δει και τις δύο ποιότητες μαζί  την μία δίπλα στην άλλη  ή να έχει πολύ καλή όσφρηση, οπότε θα μπορέσει να μυρίσει το ποπ κορν που προσπαθούν να του πλασάρουν για ξύλο δάσους και μάλιστα οξιάς!


Στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας μπορείτε να διακρίνετε το καθαρό (σκούρο μπέζ) πέλλετ από ξύλο οξιάς και στην δεξιά το (ζαχαρί) πέλλετ που είναι κατασκευασμένο από κυπαρίσσι και υπολείμματα καλαμποκιού.