Οικονομική θέρμανση με πέλλετ : Η χρήση του συμφέρει

Οι αλλαγές στη ζωή μας τις περισσότερες φορές, εκτός από μία ανατροπή στις συνήθειες, έχουν ευεργετικές συνέπειες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτό έρχεται όλο και πιο συχνά, σε όλο και περισσότερους τομείς. Ο πολύ σημαντικός χώρος της θέρμανσης, σε σπίτι και επιχείρηση, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένας από αυτούς, έχοντας να προσφέρει λύσεις θέρμανσης που θα μας βοηθήσουν τόσο στην εξοικονόμηση χρημάτων, όσο και στην ποιότητα ζωής μας.

Μία από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης είναι και το πέλλετ. Μικροσκοπικό υλικό, με κυλινδρικό σχήμα, που περιέχει συμπιεσμένα υλικά από κατάλοιπα υλοτομίας, ξυλείας, επεξεργασίας ξύλου.

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 60%

Στην θέρμανση με πέλλετ, Για κάθε 2,2 τόνους πέλλετ πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενός τόνου πετρελαίου, που σημαίνει ότι αποτρέπεται η απελευθέρωση περίπου 2 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η εξοικονόμηση, μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει από το 40% και να φτάσει μέχρι και το 60%!.

Ανάμεσα στις πιθανές επιλογές είναι ο λέβητας πέλλετ, αλλά και ο καυστήρας πέλλετ, ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις να τοποθετηθεί ακόμα και σε υπάρχουσα εγκατάσταση καυστήρα πετρελαίου. Στην περίπτωση αυτή όμως, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς ο τρόπος καύσης, αλλά και η ενέργεια που καταναλώνεται, δεν είναι εξαρχής προσαρμοσμένα στις ανάγκες καύσης πέλλετ.

Ο χώρος καύσης σε έναν καυστήρα είναι διαφορετικός σε σχέση με ένα λέβητα πέλλετ και η φλόγα, που δημιουργείται, μπορεί να είναι μικρότερη και να μην έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και όταν είναι μεγαλύτερη.

Ο καυστήρας πέλλετ είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ότι κάθε κάποιες μέρες χρειάζεται καθάρισμα από τις στάχτες. Προϋπόθεση πάντα είναι να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση από το λέβητα, ενώ η τιμή του ξεκινάει από 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 5.000 ευρώ.

Ο λέβητας πέλλετ

Αντιθέτως, ο λέβητας πέλλετ είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για να καίει πέλλετ. Απαραίτητο είναι να φέρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, πιστοποιημένη λαμαρίνα από χάλυβα, πάχους 5 χιλιοστών, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθούν φαινόμενα συστολής – διαστολής και να παρουσιαστεί ράγισμα στα τοιχώματα του. Ο λέβητας περιέχει ένα σώμα, το οποίο έχει νερό και εσωτερικά προσφέρει θερμότητα (φωτιά), η οποία ζεσταίνει το νερό, που διοχετεύεται στα σώματα θέρμανσης.

Πόσο κοστίζει ο λέβητας πέλλετ

Στα πλεονεκτήματα ενός λέβητα πέλλετ είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσει να λειτουργεί για να καθαριστεί. Το “τασάκι”, στο οποίο συγκεντρώνεται η στάχτη, αφαιρείται πολύ εύκολα και μπορούμε να το αδειάζουμε σε συχνότητα ανάλογη της χρήσης και της ποιότητας του καυσίμου πέλλετ που χρησιμοποιούμε. Το κόστος του είναι μεγαλύτερο από αυτό του καυστήρα πέλλετ μιας και μιλάμε για μια ποιο πλήρη συσκευή. 

Χρόνος – Διαδικασία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση καυστήρα πέλλετ απαιτεί δύο ή τρεις μέρες, καθώς χρειάζεται μετατροπή του καυστήρα πετρελαίου. Αντίστοιχα, η εγκατάσταση ενός λέβητα πέλλετ χρειάζεται το πολύ δύο ημέρες.

Οι λέβητες έχουν όγκο από 70 κιλά έως και 500 κιλά. Μια συσκευή 70 κιλών μπορεί να καλύψει ένα γεμάτο 24ωρο καύσης. 

Πόσο κοστίζει η τροφοδοσία με πέλλετ

Σε κάθε περίπτωση, πρωτεύοντα ρόλο στο κόστος θέρμανσης έχει η ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και φυσικά η καλή μόνωσή του. Ρόλο επίσης παίζει όπως είναι φυσικό και η ποιότητα του πέλλετ που χρησιμοποιείται. Όπως όμως αναφέραμε και στην αρχή, η θέρμανση με πέλλετ είναι οικονομική θέρμανση και αξίζει να την εξετάσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu