Ποιο είναι καλό πέλλετ και πως να το ξεχωρίσετε

Αν και εσείς κουραστήκατε να σταματάει ο λέβητας κάθε λίγο και λιγάκι, η σόμπα να καπνίζει λες και καίει παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, τότε δοκιμάστε ποιοτικά πέλλετ, σας εγγυόμαστε ότι όχι μόνο θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι αλλά δεν θα τα αλλάζετε με κανένα άλλο!

H αγορά έχει γεμίσει από “ειδικούς” στα πέλλετ. Γνωρίζοντας το πέλλετ θα αποφύγετε τις περιπέτειες από παγίδες που κάποιοι θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν κατά την αγορά σας, οι παγίδες αυτές είτε είναι εσκεμμένα τοποθετημένες με σκοπό το όφελος, είτε από άγνοια για εσάς θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα,  θα ταλαιπωρηθείτε και θα χάσετε χρήματα.

Τα πέλλετ χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • τα Woodpellet που είναι κατασκευασμένα από 100% ξύλο
  • τα Biopellet που κατασκευάζονται από ενεργειακά φυτά και
  • τα Agropellet που κατασκευάζονται από αγροτικά υπολείμματα.

Εκτός όμως από τις βασικές κατηγορίες στην αγορά υπάρχουν πέλλετ που κατασκευάζονται με διάφορες μίξεις, αυτά αποτελούν υποκατηγορίες αλλά λόγο του ότι οι επιλογές στην μίξη είναι πάρα πολλές δεν υπάρχουν Standards. Η κορυφαία ποιότητα πέλλετ είναι αυτή των  woodPellets, των πέλλετ από 100% ξύλο, και ανάλογα με το είδος του δέντρου είναι ανάλογη και αξία τους.

Με σειρά καλύτερης ποιότητας τα δέντρα είναι:

  • Οξιά
  • Βελανιδιά
  • Έλατο
  • Πεύκο

Στην αγορά θα βρείτε πολλών ειδών πέλλετ και σχεδόν όλοι θα σας πουν ότι τα πέλλετ που πουλάνε είναι πέλλετ κατασκευασμένα από καθαρό ξύλο, δυστυχώς όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Ελάχιστοι είναι οι επαγγελματίες που όντως έχουν αυτή την ποιότητα,  οι περισσότεροι πουλάνε πέλλετ που είναι κατασκευασμένα από μίξεις όπως, 40-50% διάφορα ξύλα & 60-50% αγροτικά υπολείμματα ή ακόμη και άλλα απορρίμματα!

Τα πέλλετ ανάλογα με το χρώμα τους μπορούν να σας δείξουν περίπου την ποιότητα τους.

πέλλετ από ξύλο οξιάς πέλλετ από ξύλο κυπαρισσιού με υπολείμματα καλαμποκιού πέλλετ από ξύλο πεύκου με υπολείμματα

 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι, σε μία σόμπα ή έναν λέβητα πέλλετ που καταναλώνει καφέ πέλλετ, στους αυλούς απαγωγής των καυσαερίων δημιουργείται 12-20% περισσότερο πουρί.  Αυτό το μειονέκτημα είναι ορατό ιδιαίτερα στις σόμπες πέλλετ γιατί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μαυρίζει το μπροστινό τζάμι.

Στους λέβητες το πρόβλημα θα το δείτε στην λειτουργία και στον καθαρισμό τους. Με το λευκό πέλλετ ο λέβητας θα δουλεύει δίχως διακοπή και η στάχτη θα είναι καθαρή, αντιθέτως με το καφέ πέλλετ, ο λέβητας πολύ συχνά θα εμφανίζει βλάβες και όταν τον καθαρίζετε εκτός από την στάχτη θα βρίσκετε κομμάτια σαν σκληρή κρούστα καραμέλαςΑυτή η κρούστα είναι πυρίτιο και δημιουργείται από τα σκουπίδια που έχουν κάποια πολύ κακής ποιότητας πέλλετ.

Όλοι οι κατασκευαστές λεβήτων πέλλετ δηλώνουν ότι, όταν τα πέλλετ είναι κακής ποιότητας, μειώνεται η διάρκεια ζωής του λέβητα , ο λέβητας έχει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του βγάζοντας συχνά  βλάβες και το σημαντικότερο, δεν ισχύει καμία εγγύηση καλής λειτουργίας όταν υπάρξει βλάβη από την κακή ποιότητα των πέλλετ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu