Σόμπα Ξύλου: Πως να διαλέξεις σωστά

Όσο ήπιοι και να είναι πλέον, οι χειμώνες είναι πάντα χειμώνες. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, η υγρασία εγκλωβίζεται στους κλειστούς χώρους, οι ασθένειες καραδοκούν. Το να κρυώνεις στο σπίτι, το να μην νιωθεις ευχάριστα, είναι ένα πολύ άσχημο συναίσθημα. Το κόστος της θέρμανσης, οι τιμές του πετρελαίου, του ηλεκτρικού, του αερίου, είναι κάτι που μας έχει κάνει όλους να προβληματιζόμαστε και να αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. 

Μπορεί μέσα στα χρόνια οι λύσεις που μας δίνει η τεχνολογία να είναι πολλές,όμως κάποιοι πιο «παραδοσιακοί» τρόποι θέρμανσης, είναι ακόμα στο επίκεντρο. Η σόμπα ξύλου αλλά και η πιο μοντέρνα εκδοχή της, η σόμπα πέλλετ, είναι ένας πολύ αξιόλογος τρόπος θέρμανσης από άποψη οικονομίας και ενεργειακής απόδοσης.

Αν θες λοιπόν το σκέφτεσαι και εσύ για σόμπα ξύλου για τον χώρο σου, αλλά δεν ξέρεις τι και που να ρωτήσεις, εδώ στην Pelewood είσαι στο κατάλληλο σημείο!

Ποια είναι τα είδη σόμπας ξύλου;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι σόμπας ξύλου. Ο πρώτος είναι η κλασική σόμπα για θέρμανση, ο δεύτερος είναι η σόμπα με φούρνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα και ο τρίτος είναι η σόμπα με κυκλοφορητή, η οποία μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο θερμαντικών σωμάτων του σπιτιού (τα σώματα καλοριφέρ) για να το θερμαίνεις πιο αποδοτικά.

Πόσο σημαντική είναι η απόδοση;

Για να διαλέξεις την κατάλληλη σόμπα ξύλου για τον χώρο σου, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τόσο παράγοντες που αφορούν την ίδια τη σόμπα, όσο και τον χώρο που θέλεις να ζεστάνεις.

  • Σχετικά με τη σόμπα, συνυπολόγισε τα KW που αποδίδει, το υλικό κατασκευής της και την ποιότητα αυτού, την είδος της πόρτα και την τεχνολογία καύσης που εφαρμόζει.
  • Σχετικά με τον χώρο, εκτίμησε την παλαιότητα του σπιτιού, τη μόνωσή του, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται και την υγρασία του περιβάλλοντος, αφού όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την τελική απόδοση.

Τι υλικό κατασκευής να προτιμήσεις;

Οι σόμπες ξύλου συνήθως έχουν ως υλικό κατασκευής το μαντέμι (χυτοσίδηρο) ή τον χάλυβα (ατσάλι). Και τα δύο υλικά κατασκευής προσφέρουν σχεδόν παρόμοια απόδοση. Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι ότι οι σόμπες από μαντέμι ζεσταίνονται με πιο αργούς ρυθμούς και κρατάνε τη θερμοκρασία περισσότερο, ενώ οι σόμπες από χάλυβα ζεσταίνονται γρηγορότερα αλλά και κρυώνουν γρηγορότερα, οπότε ανάλογα με τις ανάγκες, θα πρέπει να είναι και η απόφαση.

Πώς θα την εγκαταστήσεις;

Οι σόμπες ξύλου είναι απλές στην εγκατάσταση και στη συντήρησή τους. Για να γίνουν όμως και τα δύο με ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Εκείνος θα φροντίσει να τοποθετήσει τη σόμπα σε κατάλληλα αεριζόμενο χώρο, να εγκαταστήσει το σύστημα εξαερισμού της και να υπολογίσει την απόσταση που θα πρέπει να έχει από άλλα έπιπλα και άλλα αντικείμενα στο χώρο. Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι όσο πιο καλά αερίζεται ο χώρος, τόσο πιο αποδοτική και ασφαλής θα είναι η χρήση της σόμπας.

Τι συντήρηση χρειάζεται η σόμπα ξύλου;

Για να συνεχίσει να σε εξυπηρετεί και να ζεσταίνει αποδοτικά, θα πρέπει το σώμα και οι σωληνώσεις της σόμπας να καθαρίζονται τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε σεζόν. Το σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να ελέγχεται πιο συχνά και πάντα με την βοήθεια ειδικού.

Στις καθημερινές εργασίες συντήρησης, είναι το άδειασμα της στάχτης από το ειδικό δοχεία που βρίσκεται κάτω από το θάλαμο καύσης. Εάν αφεθεί να γεμίσει υπερβολικά, τότε θα αντιμετωπίσεις εκτός από προβλήματα απόδοσης και προβλήματα “καπνίσματος” στο χώρο. Το γυαλί της πόρτας της σόμπας θα πρέπει να καθαρίζεται πάντα κρύο και πάντα με ειδικά προϊόντα.

Τι ξύλα να χρησιμοποιήσεις;

Οι επιλογές καύσιμης ύλης είναι τόσες πολλές, όσα και τα είδη ξύλου, αφού κάθε ένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα στεγνά (έως 20% υγρασία) και πυκνά ξύλα (ελιά, βελανιδιά, έλατο, οξιά) είναι πολύ πιο αποδοτικά στην καύση, ενώ η καλύτερη εποχή για την αγορά τους είναι το καλοκαίρι, αφού τα ξύλα είναι πιο ξερά και σε πολλές περιπτώσεις, είναι και φτηνότερα.

Μια σόμπα ξύλου έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και χρειάζεται λιγότερη συντήρηση σε σχέση με άλλες συσκευές θέρμανσης.

Επίσης, δεν κάνει μόνο καλό στην τσέπη σου, αλλά και στο περιβάλλον, αφού ρυπαίνει σημαντικά λιγότερο συγκριτικά με άλλους τρόπους θέρμανσης. Έτσι, το μόνο που μένει, είναι να διαλέξεις την κατάλληλη και να ετοιμάσεις το σπίτι σου για έναν χειμώνα πιο ζεστό και πιο οικονομικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu