Θέρμανση με πέλλετ: Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Το pellet είναι στερεό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν καύσιμο υλικό, έχει κυλινδρική μορφή και είναι ιδιαίτερα συμπαγές. Ανήκει στη κατηγορία των στερεών καυσίμων (βιοκαύσιμα) και παράγεται από προϊόντα επεξεργασίας ξύλου ή και φυτών (π.χ. πριονίδια, αγριαγκινάρα). Το pellet έχει σαν χαρακτηριστικό την χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (περίπου 10%) και έτσι κατά την καύση του παρέχει πολύ υψηλή απόδοση.

Η τιμή του pellet είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως πχ της παρεχόμενης πιστοποίησης, του υλικού από το οποίο προέρχεται, της συσκευασίας διάθεσης, της χώρας προέλευσης κ.ά.

Η τιμή του μεταβάλλεται στο χρόνο, με καλύτερη εποχή να είναι αυτή της χαμηλότερης ζήτησης (το καλοκαίρι πχ)

Τα pellets χρησιμοποιούνται για θέρμανση σε σόμπες, τζάκια και λέβητες για pellet, παρέχοντας τη δυνατότητα αυτονομίας και ρύθμισης της θερμοκρασίας.

Χρησιμοποιούνται όμως και σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε επαγγελματικό επίπεδο, όπως πχ σε αρτοποιεία και ψησταριές. Λόγω του σχήματος και του μικρού τους μεγέθους, διευκολύνουν τη μεταφορά, την αποθήκευση και την τροφοδοσία του λέβητα.

Με τον όρο στερεά καύσιμα αναφερόμαστε στα στερεά υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα για να παράγουν ενέργεια και κατ΄ επέκταση θερμότητα. Στερεά καύσιμα είναι το ξύλο, το pellet, ο πυρήνας, το καλαμπόκι το σιτάρι και άλλα δημητριακά.

Σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, οι πιο διαδεδομένοι τύποι στερεών καυσίμων είναι το pellet και το ξύλο.

Αρχικά πρέπει να ορίσουμε τnν έννοια της λέξης “οικολογικό”.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να ερμηνεύσει όπως εκείνος θεωρεί την έννοια της «οικολογίας»  Προσωπική μας εκτίμηση, “οικολογικό” θεωρείται το προϊόν εκείνο το οποίο έχει “επιβαρύνει” λιγότερο το περιβάλλον από το στάδιο της δημιουργίας του, με την συλλογή των πρώτων υλών, μέχρι το στάδιο της απόσυρσης ή ανακύκλωσής του.  Το μόνο σίγουρο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το pellet εκλύει λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την καύση του σε σχέση με τα συστήματα πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση, υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες pellet:

  • EΝPlus A1: παράγουν τη λιγότερη στάχτη, πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές και είναι ιδανικά για οικιακή χρήση.
  • EΝPlus A2: παράγουν περισσότερη στάχτη και προορίζονται για οικιακή χρήση, αλλά και για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις με επαγγελματική χρήση.
  • ΕΝ-B: πρόκειται για βιομηχανικό pellet, δεν ενδείκνυται για οικιακή χρήση.

Το ENplus είναι ένα διαφανές σύστημα που επιτρέπει την ταυτοποίηση και παρακολούθηση του προϊόντος μέσω του αριθμού που αναγράφεται στη συσκευασία ή την απόδειξη. Τα πιστοποιημένα κατά ENPlus pellets πληρούν τις βασικές προδιαγραφές, όπως η πυκνότητα, η περιεκτικότητα σε σκόνη και το σημείο τήξεως τέφρας. Το υψηλό σημείο τήξης της τέφρας είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για την υψηλή ποιότητα pellet.

Η σωστή αποθήκευση πέλλετ είναι σημαντική και επηρεάζει τη λειτουργία της σόμπας και τη θερμική της απόδοση. Είναι απαραίτητη η αποθήκευση τους σε περιβάλλον χωρίς υγρασία, διότι η ύπαρξη υγρασίας μπορεί να αυξήσει τον όγκο τους, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της σόμπας. Αν αποθηκευτούν σε εξωτερικό χώρο, δεν πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το έδαφος. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αποθηκεύονται εύκολα, καθώς συνήθως διατίθενται σε συσκευασίες των 15 Kg.

Όχι, δεν έχουν. Αν έχουν αποθηκευτεί με το σωστό τρόπο, μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια.

Εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε λέβητα. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία επιβραδύνουν σημαντικά αυτή την διαδικασία (froling) σε σχέση με άλλα. Ενδεικτικά αναφέρεται ό,τι το χρονικό διάστημα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μιας ημέρας μέχρι και ενός μήνα.

Για λόγους οικονομίας και οικολογίας. Οι λέβητες στερεών καυσίμων μπορούν να μειώσουν το κόστος θέρμανσης κατά 40%-60% σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς εκλύουν ελάχιστους ρύπους.

Εξαρτάται από το είδους του καύσιμου υλικού (ξύλο, pellet, πυρήνας κ.α.) από τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προϊόντος, από τις ανάγκες μας για θέρμανση, τον τύπο της εγκατάστασης αλλά και από την χωρητικότητα της δεξαμενής αποθήκευσης καυσίμου. Ενδεικτική αυτονομία περίπου 1-3 μέρες.

Καμία απολύτως παρέμβαση! Αρκεί η προσθήκη του λέβητα στερεών καυσίμων και η κατάργηση του υφιστάμενου, εφόσον το επιθυμούμε.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόγραμμα επιδότησης το οποίο να αφορά την αλλαγή σε λέβητα στερεών καυσίμων και με βάση την ενημέρωση που έχουμε δεν θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

Ναι, αλλά το κόστος συντήρησης δεν διαφέρει από αυτό των λεβήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αρκεί μια ετήσια συντήρηση από τεχνικό εγκαταστάτη καυστήρων

Ναι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν το καταστατικό λειτουργίας της κάθε πολυκατοικίας. 

ΝΑΙ, είναι αναγκαία η εγκατάσταση σωλήνων για την εξαγωγή του καπνού. Οι καπνοδόχοι για το πέλλετ όμως είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που απαιτούνται για τις ξυλόσομπες (έχουν διάμετρο μόλις 8cm).

Και ο καπνός όμως που παράγεται είναι πολύ λιγότερος. Πρακτικά, υπάρχει καπνός με την έναρξη της καύσης για μόλις ένα περίπου λεπτό. Έπειτα, εκκενώνονται μόνο άχρωμα και άοσμα αέρια.

 Όχι, οι λέβητες στερεών καυσίμων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση χωρίς καμία υποστήριξη από συστήματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Τα pellets δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συμβατικά τζάκια και ξυλόσομπες, αλλά στις ειδικές συσκευές για pellets

Η αναλογία μεταξύ των δύο προαναφερόμενων τύπων καυσίμου είναι:  1kg πετρελαίου = 2kg pellets

Η θερμική απόδοση μιας σόμπας pellet είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ξυλόσομπας.

Οι διαφορές οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την απόφαση μετάβασης σε ένα σύστημα στερεών καυσίμων είναι η συχνότερη τροφοδοσία της εγκατάστασης  με καύσιμο υλικό.

Κατά την απόφαση αγοράς ενός λέβητα στερεών καυσίμων πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω παράγοντες:

  1. Τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος (αυτόματη έναυση, ονομαστική απόδοση 91% και άνω, τεχνολογία πυρόλυσης, μεγάλος θάλαμος φόρτωσης καυσίμου, αυτόματο σύστημα εξαγωγής στάχτης, αυτόματο έλεγχο δοσολογίας καυσίμου)
  2. Πιστοποίηση ονομαστικού βαθμού απόδοσης λέβητα. 
  3. Χρονική εγγύηση προϊόντος. 
  4. After sale service αντιπροσώπου (service, απόθεμα ανταλλακτικών, τεχνική βοήθεια κ.τ.λ.) 
  5. Χώρα κατασκευής προϊόντος.

Αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα από το τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο λέβητας καλύπτει διαφορετικές ανάγκες από μια σόμπα.

  • Ο λέβητας θα χρησιμοποιηθεί για να ζεστάνει νερό που αυτό με τη σειρά του θα ζεστάνει τα θερμαντικά σώματα (τα καλοριφέρ). Με τον λέβητα μπορείς να ζεστάνεις ένα ολόκληρο σπίτι, διαφορετικά δωμάτια, ακόμα και διαφορετικούς ορόφους. Αποτελεί μια πιο «ολοκληρωμένη» λύση χωρίς να απαιτείται κανένας συμβιβασμός στην άνεση, την υγιεινή και στην ευκολία χρήσης.
  • Οι σόμπες κατά κύριο λόγο καλύπτουν τις ανάγκες ενιαίων χώρων και μεγάλων δωματίων ενώ «υπερτερούν» στο κόστος απόκτησης τους σε σχέση με τον λέβητα. Ζεσταίνουν το χώρο με την θερμότητα που εκπέμπουν και όχι μέσω συνδεδεμένων θερμαντικών σωμάτων.

Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική. Οι κτιριακές προδιαγραφές αλλά και οι ανάγκες για θέρμανση είναι επίσης διαφορετικές από σπίτι σε σπίτι και από άνθρωπο σε άνθρωπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu